December 2007

Lördag den 1 december och RC-flyg i Tianshallen - utan flugplågan ;-).
Det var ett troget par från Olofström/Karlshamn som kom för att flyga och så ett gäng juniorer från vår egen klubb.
Egentligen är dessa senare lördagskvällarna inte tänkta för den billigare klassen plan från leksaksaffärer och Netto men i kväll var det lugnt och alla fick sin tid utan att några fick stå tillbaka med sin flygning.


Owe från Asarum flög med flera modeller och fick hjälp av Peter att trimma in ett plan som ska kunna starta och landa vertikalt.
Owe trappar ner på de stora modellerna och tre fina plan är till salu och hänger i taket hos Hobbymagasinet. En Staudacher med 4-taktsmotor, en blå högvingad "40-trainer" och en högvingad lätt modell i oldtimerstil.
Vertikalstartande helikoptrar var också i luften : T-rex i den seriösa klassen och en Netto-helikopter för ett par hundra kronor.
Det var riktigt trevligt att se ett par av årets nya juniorer prova på inneflygning. Både Viktor och Gabbe provade på att flyga Daniels "Buskflygare" eller RC-flugan.
Andreas och Kristian studerade de olika planen och har snart egna depronmodeller att flyga med.

Daniel flög som vanligt sina robusta Knuffel och även han fick lite hjälp av Peter med att bedöma tyngdpunkt och roderutslag.

Nästan allting går att flyga men om det är optimalt inställt så är det lättare att flyga vackert och göra mjuka manövrar.


Bilbanan är inte mycket använd nu när det är kallt och ruggigt men Evert jobbar på och nu har vi fått ett par hinder till :ett är ett tredelat hopp där man kan välja att landa mellan ramperna eller hoppa över det andra eller både andra och tredje.
Det sista hindret är en större ramp som blir ställbart i höjd så att man ska kunna hoppa riktigt långt om man vill.
Onsdag och byggkväll. Det är inte lätt att veta vad man ska göra. Att bygga från ritning / mallar är inte det enklaste om det är första bygget och man inte har någon "bygg-video".
Vi ska kanske ta lärdom och inte låta juniorerna få välja fritt utan styra upp till en modell med bra beskrivning och "teori" med demo innan bygget startar.


I kväll var det 5 juniorer och tack vare lite stöd från den byggerfarna Jeppe och Marina så flöt det på ganska bra.
Fastnar man och "byggledaren" är upptagen med någon annan kan man alltid ta en flygtur på simulatorn.
Söndag den 9 december med regn och rusk så det var ingen som ville flyga HKG. I stället var det lite bygge med de pågående "projekten" till klockan blev 14 och vi fick gå upp till gymnastiksalen för att flyga X-twin och helikopter. Det blev även lite trimflygning med flugan.
I Snobbens garage funderas det så att röken ligger tät ;-)

Spant ska på både här och där.

Nitar ska slipas och gummibussningar tillverkas.
Landställ.... Hur fixar vi det.....
Servon ska beställas - starka saker är nog bäst.
Ljuddämparen behöver lagas....

Drygt 100 balsaflak, ett gäng lister och lite annat blandat har lagts in på förrådet så nu finns det material att bygga med.

Efter ett "snabbt" beslut på onsdagskvällen så är det även kolfiber och lite elkontakter på gång.
Onsdag den 12 december - "Lusse-afton" och Helge kom med bullar och glögg till klubben. Detta är andra året så nu är det en fin "tradition".

Det var inte enbart godis utan en hel del bygge på gång även om de flitigaste byggarna tyvärr låg hemma i influensa.

Viktor och Gabbe jobbar vidare på sina el-jet. Hugo limmar lite kolfiber på sin Knuffel. Arvids ACRO UHU fick test av mottagare och servon.
Saffrans-bullar

Peppar-kakor

Godis

Glögg
russin

Must


Vårens sportlovsaktiviteter diskuterades. 2008 kommer vi att göra en stor satsning och söka bidrag för att kunna ge deltagarna var sitt plan att tävla med både på tisdagen i Centrumhuset och sedan på lördagkvällen i den stora Tianshallen. Tre dagar planerar vi skolflygning på fältet om det blir rimligt väder. Då ska vi ha ett nytt skolflygplan att flyga med.

Lördagskväll i Tianshallen. Mycket lek och tävling och en bra blandning av juniorer och pensionärer ;-) Man kan väl säga att kvällen präglades av "materielutmattning". Några gamla Flugan är nog inte värda mer än att återvinnas - nya får byggas efter allt för hård kontakt med tak, väggar, golv och redskap.
Det var många som ville tävla i X-twin men ibland kroknar batterierna när man minst önskar det. Man kan också konstatera att de nya lättviktarna inte går så bra med häftstift och tejp i nosen ;-)

Det blev 31 startande totalt i samtliga tävlingar - fast det var förstås några som ställde upp i flera tävlingar. Nio juniorer och 8 seniorer plus ett par seniorer som inte tävlade.

Frida och Jonna hjälpte till att skriva upp tiderna när de själva var klara med sina starter.


Emil visar Love hur man sladdar med bilen - är det en Opel Manta?

Se sådant fint knä jag har - säger Bengt till Eriksson senior som var med och höll koll på barn och barnbarn.

Resultat :

Helikopter blev oavgjort mellan Mattias och Love - ingen av dom klarade av att flyga genom ringen även om det var väldigt nära ett par gånger.

X-twin vanns av Snobben som var den ende som lyckades få ballongen att smälla. Andreas körde på den men det räcker tyvärr inte. Andreas kontrade med "Vänta bara tills efter jul".

I Handkastgligare var det Paul som vann över Sven L med 101 sekunder mot 99. Paul hade även dagens bästa tid 37 sekunder vilket är snudd på rekord.
Bland juniorerna vann Hugo en sekund bättre än Gabriel 61 mot 60 sekunder. Nästa gång får vi hoppas att Gabriel har med sig sin egen Flugan så att han inte behöver låna klubbens gamla slitna.
Det kan ta hela kvällen att trimma - sedan får man göra om allt nästa gång.

I HKG var det Bengt som slog Ulf. Ulf hade bättre kast men Bengt bättre glid. LÄTT LÄTT LÄTT är det som gäller.

Onsdag och snart jul. Ett par tappra byggare jobbar vidare på vinterprojekten.


Mattias Vinge har fått roderhorn.
Andreas Smile har fått kroppen ihoplimmad - snart kommer vingen på.

Arvids UHU behöver bara trimmas.

En av "Bagges" HKG-ankor från -92 skars ut ur balsa för test inomhus.
23 december - lillejulafton. Det var några killar som hellre provade sina för tidigt uppackade julklappar än var hemma och julpysslade.
Både Preem och Liedl har sålt Silverlit Piccoz och X-twin denna veckan.
Bagges Canard testades först utomhus och efter några kast bestämdes att göra kroppen lite längre.
Efter en timmes pysslande med diverse modeller så bar det iväg till gympahallen för inneflygning för ungdomarna. Efter en stund smög vi dit med kameran och det hördes mest som om det var innebandy med allt spring och bus ;-)

 


RIPAKLUBBEN firar normalt julafton kl 10 med att fotografera en hälsning.
I år kom tomtarna flygande in till fältet. Bilderna är klickbara för att få större om du får fingret när du för musen över bilden.

Först upp i luften av modellerna var nog ryggskottet.
 

När vill ni bygga och flyga på loven?
Den frågan har vi glömt att ställa - då blir det tider som är bokade med annat så onsdagkvällen var så lugn att "vi gamla" han prata en stund och göra lite eget jobb. På torsdagen var det jobbedag för några och på kvällen var det innebandy-CUP kl 19. Med lite anpassning år båda hållen så blev det i alla fall bygge mellan 17-19. En Flying Smile ska väldigt gärna vara klar till inneflygningen på lördag kväll så det blir kanske ett pass i morgon fredag eftermiddag och sedan det slutliga på lördag innan inneflygningen. Lite små propellrar och batterier ska hämtas hos AirCPro som ställer upp med akutleverans.
Längst bort - En The Flying Smile som är ordentligt sliten och ca 100 gram för tung.
Sedan kommer en 3Dx-mini som inte har allt som behövs för att bli klar än.
Som 3a är en BLADE skänkt av Mats E i Ripa - servon mm ligger under och väntar på montering.
Nästa igen är en Grauphner UHU Acro - någon säger att det är samma som Raven om det varit röd.
5a är en ny The Flying Smile som är fint målad och allting ska finnas för att sätta ihop den.
Närmast är ytterligare en 3Dx-mini som är "nästan" klar - "bara" stötstängerna kvar.

Lite närbilder på UHU Acron som har fått en Spectrum 6100 mottagare.
3Dx-minin har en Hitec 6-kanals DC-mottagare. Blå-gul upptilloch Röd-gul under.

Nu behövs det ett par flyglärare som kan visa hur man flyger inne - flygskolan har väl inte gått i ide?

Lördag kväll den 29 december.. Blir det fler än tidigare kvällar?
Hugo premiärflög sin 3Dx-mini utan problem - ett bra tag i alla fall - tills väggen plötsligt anföll.
Nästa premiärplan var The Flying Smile. Här var det lite andra förutsättningar och INGET hade provats i bygglokalen - SMÅ roderutslag - ska det verkligen gå att flyga?
Resultatet var som en dröm när det gällde hur fint planet flög. Allmogefärgen var väl värd de extra kvällarna i byggtid. Resultatet blev jättefint och ca 15 gram som nog även gör planet starkare.
Gemensamt för dessa två premiärplan är att de ska byggas klara med förstyvningar och landningsställ till nästa gång. 

Det tredje planet som premiärflögs var UHU:n. Där var det mycket justeringar att göra. Till slut var det ändå dags för flygning - med fint resultat.

Speciellt tack till Stefan och David för hjälpen med provflygningarna.

Sammanfattning är att detta var en trevlig kväll där alla fick vara med och flyga efter sin egen förmåga.


En massa pitchtrimning så att rotorbladen av marsipan låg jämt - eller var det lexan?

Om vi alla hjälps åt blir vi bara bättre med tiden.Söndagen den 30 december var årets sista planerade klubbaktivitet med HKG som huvudnummer.
Blåst men uppehåll just vid tävlingen och även små solsnuttar mellan de mörka molnen. Som vanligt svårtrimmat i den hårda vinden och alla tider över 20 sekunder slutade i träd eller långt in i piggabuskar. Efter tävlingen hade vissa juniorer bråttom till klubben för att utnyttja innetiden i centrumhuset för träning.

Sammanfattning av loggboken säger att vi haft 386 "juniortillfällen" under hösten vilket ger 640 för hela 2007. Vi kan jämföra med hösten 2006 med 197 juniortillfällen. Vi har alltså ökat med 96% vilket inte är illa ;-) Vi kan speciellt tacka flyglärarna Mats, Ulf, Johan, Fredrik, Anders och Magnus som gjort det möjligt. Naturligtvis har ordförande Bengt dragit det tyngsta lasset men som ung pensionär är det praktisk att ha något att skylla på för att få komma ut och leka ;-)