Bilder från Modellvänner september 2021

www.modellvänner.se


Bilder från skalträff på Stranda Modellflygklubb Mönsterås
Här följer bilder tagna av Per Pålsson Stranda MFK

 


Bilder från Oldtimer-SM i Bollerup

Per Pålssons bilder från träff i Västervik den 5 septemberRC-oldtimer och nostalgiträff på Ripa den 17-19 september 2021

Anders Jönlid från Tre aviatörer i Kivik och RC-sektion i SMOS bjöd in till höstträff.
Septembervädret är aldrig riktigt att lita på. Fredagseftermiddagen blev det inte mycket fluget på grund av regn.
Lördagen inledde med klar himmel som mot middag närmade sig prognosen som hade talat om 100% molnighet.
Vinden som var ungefär 6-9 m/s avtog någon meter moto eftermiddagen men temperaturen vara bara runt 12 grader.
Söndagen var lite soligare men inte högre temperatur.Anders jönlid inledde lördagens flyg med en Lajban av Bosse Gårdstad. Det är ingen riktigt gammal modell men väldigt nostalgisk då många har haft modellen som skolkärra och första modell.

Vattenriket med Pulken i grannskapet bjuder nu på lite flyttfåglar. Vanligen är det alltid några Glador som kommer och är nyfikna när vi flygerBengt Åman - en av Molnets Bröder - var flitig i luften både lördag och söndag. Två gamla modeller som säkert konstruerats som friflygande motormodeller med en tung bensinmotor på 30-talet.
Ett lite modernare plan av traditionell modellflygarstil när RC-anläggningarna började bli mera vanliga i början av 1970-talet. Planet var nog avsett för en för dåtiden stor 7,5 cc glödstiftare?
Nu var de flesta modellerna försedda med 4-takts glödstiftmotorer som har ett riktigt trevlig ljud. Bengt flög sina plan med olika 35 MHz sändare så det var tre "klämmor" som luftades - vilket inte sker varje månad.

Red Zephyr med konstruktionsår 1936

Shoestring i lite modernare (kanske ARF) version. Originalet borde vara en racer från 1949. Det kom säkert ut ritningar i diverse tidningar för att kunna bygga planet som modell.Här är det RC-tradition som gäller. Servon var dyra så det var ett skevservo i mitten av vingen. Rodren är sydda. Det är en helt glappfri teknik som ger minimalt avstånd mellan stabbe och roder.

Taurus är en MULTI-modell från tidigt 60-tal