Vem är pgerts och varför en hemsida Modellvänner.se

 

Folk brukar känna igen mig när jag är ute bland modellflygare.
Jag står med mitt namn och foto på forum. Fotot har ändrats med årstiden om jag haft lust. Sommartid= rakad Vintertid = skägg

Foto har alltid varit kul. Första egna kameran var nog en fixfokus Kodak för 4cm film. Svart-vitt var inte så dyrt. En bit in i tonåren blev det en systemkamera från DDR, Praktica LTL. Fotokurser för en proffsfotograf i stan kom efter att jag hade fuskat hemma med mörkrum några år. Tri X Pan köptes i storpack och laddades själv i kassetter. Fotopapper med 120 cm bredd gav möjligheter.

Modellflyg började nog runt 1968 hemma i trädgården med en kompis/granne. En dag stannade en bil och frågade om jag ville följa med till flygklubben. Det blev medlemskap i Kristanstads Modellflygklubb ett par år och ett par Ripaläger. Modellflyget upphörde i princip 1972 när jag fick MC-kort och flyttade hemifrån.
Många år senare när mellanpojken hade varit väldigt sjuk så hittade vi en sysselsättning - bygga plastmodeller - blev till balsamodell - kom på att en före detta jobbarkompis var modellflygare. Hittade MFK Snobben (2004) som höll på att läggas ner. I stället blev det massor med juniorer i ungefär 10 år. Därefter blev det att tänka på eget modellflyg som jag så klart inte hunnit med när jag höll på med juniorerna. Efter ett Scoutjamboree strax intill där jag bor kollade jag hur fältet såg ut utan tiotusen scouter - inte ett spår av lägret fanns kvar men så hittade jag gamla modeller i vattenpölar. Jag lyfte upp modellerna och satte dem mot något stöd vid sidan av vägen och fortsatte tills jag hittade en Oldtimertävling - 2001 blev jag medlem i SMOS.

Tidningar har jag alltid gillat att läsa. Först var säkert Kalle Anka och så några långsmala saker med David Krocket och andra. Minstingen har funktionsstörning - tror jag att det heter för tillfället, utvecklingsstörning hette det då. Jag blev med i FUB och snart var jag sekreterare och tog upp en klubbtidning som inte funnits på många år. Det blev många bilder och lättläst text. Snabbt blev det motsvarande funktioner i länsförbundet och så klart hemsidor innan GDPR men med PUL att ta hänyn till. När modellflyget tog över så bytte jag till den klubben och fokuserde på månadsreportage på hemsidan som ju var billigare och snabbare än papperstidning. Första månadsbilderna kan ha varit juni 2005 http://mfksnobben.se/images/galleri/050701/snobben050701.htm. Då gällde långsamt modem med små och hårt komprimerade bilder på runt 10 kb storlek.
Alla klubbens modellflygtidningar togs hem och lästes från tiden då jag var linflygare och framåt. När det kom en hemsida med www.modelfllygnytt.se som skulle innehålla skannade gamla tidningar tänkte jag att jag kunde hjälpa till att skanna. Intresset var NOLL när jag skickade in skannade tidningar med epost. Det kom ett erbjudande från dåvarande (och nuvarande) klubben Ripa att få lägga upp tidingarna på deras server när SMFF inte ville lägga upp där de hade beslutat att alla gamla nummer skulle finnas men enbart ett nummer hade publicerats. Hundra nummer på klubbsidan och ett nummer på modelfllygnytt.se verkade lite fel så någon beslutade att jag skulle få lägga tidingarna direkt på modellflygnytt.se. När alla Modellflygnytt hade skannats så fortsatte jag bakåt i tiden med allt jag hittade. KSAK var huvudman innan SMFF bildades. KSAK har haft egna tidningar men har även haft kommersiella tidningar som förbundsorgan. Det har alltså blivit en större mängd flyg och modelfllygtidningar skannade och upplagda.

Modellflygnytt har ju utvecklats och med olika redaktörer har det varit skiftande layout och innehåll. Vid ett tillfälle slutade redaktören mitt i sin period så det var akut kris. Jag ombads med flera andra att hjälpa till med några nummer. Sedan valdes en ny redaktör som inte ville ha hjälp av någon redaktionsgrupp. Då jag var rätt så välkänd och hade haft fingrarna i syltburken några nummer och dessutom ensam publicerat på modelfllygnytt.se så har jag fått lite kommentarer från olika håll att personer inte fått sina insända artiklar publicerade eller redigerade till oigenkännligt.
OK - gillar man inte det som finns så får man väl göra som man tycker själv - juli 2018 kom första numret av Modellvänner med en semesterskildring. Målsättning var en gratis tiding i pdf-format som de som vill får skriva ut hemma. En gång i månaden med möjlighet att komma med nyheter till sista dagen före släpp. Få sidor per nummer var tanken så att det skulle vara enkelt att skriva ut ett nummer om man inte vill läsa på datorn. Tanken är att "tidningen" ska läsas och ett bilder är bättre på datorskärmen i form av bildreportage.

Bildreportage har jag gjort sedan runt 2005 så det har blivit några träffar och tävlingar förutom månadssidorna för mina klubbar.
De har passat bra att publicera under opublicerat som var tänkt för material med sämre kvalitet som inte passar i papperstidningen (Modellflygnytt).

OK- Modellvänner i stället för modellflygnytt. Det kom efter årsmötet för Flygsport och SMFF i Malmö 23-24 mars 2019.
Bengt Lindgren som har skapat modellflygnytt.se en gång i tiden berättade att han nu skulle förnya sidan som har sett för bedrövlig ut i många år.
En orsak är ett styrelsebeslut för ett par år sedan att lägga ned sidan och flytta materialet till förbundets server.
Varför lägga tid på något som har en dödsdom? Däremot har det fyllts på med nya (gamla) skannade tidningar periodvis.
I och med den nya satsningan har jag blivit utelåst från att arbeta med sidan och lägga upp nya artiklar.
Och vips en natt så var www.modellvänner.se skapad.

 

/Patrik Gertsson